Храненето като начин на живот

Заблуди за правилния начин на хранене

 Съществуват стотици хранителни режими и диети като 90% от тях са дело на списания, хорски легенди или квартални фитнес инструктори. Под дело имам предвид, че техни основни източници са първо-авторите им. Следва преписване, масово разпространяване и появата на множество капацитети (диетолози), “вещи” в материята на биохимията и здравословното хранене. Останалият процент са качествените публикации, често останали скрити за масата хора. Причините за това са няколко – необразованост по темата, мързел (винаги е по-лесно да приемеш за истина това, което си чул от някой, от колкото да седнеш, да четеш задълбочено, да пробваш и сам да си направиш изводите). Заблудата, наложена от мас-медиите е друг фактор, който допринася за изключително изкривените разбирания на хората как да се хранят.

 Именно заради тези заблуди и грешки при хранителното възпитание, към момента в световен мащаб се наблюдава масово боледуване, затлъстяване и огромен процент на смъртни случаи. Процент, който надвишава сборът от всички други причини на смърт взети заедно (наркотици, алкохол, генетично предадени болести, вирусни заболявания и т.н). Интересното е, че въпреки сериозността на проблема, за него се говори изключително малко. Удобно, причините за повечето заболявания се търсят другаде. Притеснително е, защо хората не се замислят как нещо, сравнително просто за коригиране като хранителните навици, не се учи още от детска възраст. От няколко години си задавам въпроса – защо в началните училища или гимназиите има предмети като труд и техника, рисуване, музика (в които знаем колко се учи въпросната материя – нищо против самите предмети), но няма час по хранително образование. В крайна сметка от това зависи най-много цялостното качество на живот – не само личното, но и на децата ни. След дискусии с различни хора по темата, се стигна до най-очевидния отговор – корпоративните печалби. Никой няма интерес хората да живеят здравословно. Здравеопазването в сегашната му форма е най-голямата “златна жилка”, създавана някога – неизмерим пазар на лекарства за сърце, черен дроб, стави и т.н, в който започват да наливат купища пари хора от най-ранна възраст.
 Не трябва да се пренебрегва и пазарът за бързо хранене към който спадат и всички цветно опаковани, наблъскани с наркотични вещества (натриев глутамат и т.н) “храни” от магазина. Никой от производителите на горепосочените продукти няма изгода да губи милиарди годишно, заради това, че хората се образоват и в следствие на което постепенно избягват предлаганите им боклуци.

 Здравето и качеството на живот е в ръцете ни. Всеки сам решава какъв път ще избере – дали да бъде непрекъснато болнав, отпаднал и да дава пари за съмнително работещи лекарства или да вложи малко труд, за да бъде оптимално жизнен, щастлив и фокусиран.

"Обещаваме ви моментално отслабване!"

 Най-честата причина, поради която хората се провалят в опитите си да се хранят здравословно е грешната представа, наложена от обществото какво всъщност представлява “хранителен режим”. Масово, когато стане въпрос за правилно хранене, в главата на всеки изскача думата диета. В съзнанието на хората е заложено, че яденето на чиста храна винаги е за определен кратък период от време. В повечето случаи след като са достигнали желаните килограми/визия, се наблюдава връщане към старите навици и загуба на всичко “постигнато”. Казвам постигнато в кавички, защото на практика е едно голямо нищо, независимо колко усилия са положили, заради това че им е убягнало за какво всъщност го правят. Знаете ли защо, когато се оформя тялото с даден хранителен режим, е препоръчително да се отслабва/качва бавно? От физиологична и биохимична гледна точка има много здравословни обяснения, но за мен най-ценното на бавната трансформация идва от това, че именно така се променят навиците изцяло и завинаги. Тоест, психологическата сила да запазиш всичко постигнато и да го развиваш занапред, се гради с месеци и години, а не с “90 дневната диета”… Ако си създавате илюзии, че като отслабнете за плажа или за сватбата си, които са след 2 месеца, резултатът ще се задържи и ще има значение за цялостното ви здравословно развитие – грешите.

 Моменталното отслабване не съществува. Няма светкавично преминаване към нов и по-добър хранителен режим. Всичко става бавно, стъпка по стъпка, с много воля и борба. Трудно е, но един път постигнат, новият начин на живот остава и връщането към старото ви Аз не е опция. Всякакви магически добавки и хапчета нямат ефект и не правят нищо друго освен да ви бъркат в джоба (за референция – картинката по-горе).

 Няма как да обясниш на някой, който не е изпитал ползите от здравословния начин на живот, защо няма да се върнеш никога към яденето на баници, пици, вафли, хляб, мини-кроасанчета и т.н. Че причината да си спрял да ядеш подобни неща, след месеци борба със старите си навици, е една – тялото ти просто не изпитва желание да ги опитва вече. И не, промяната не е на психическа основа, както биха предположили някои. Чисто физически нямаш нужда от заобикалящите те хранителни боклуци. Дори миризмата или видът им започват да предизвикват негативни асоциации. Повярвайте ми – дадеш ли шанс на природата да се излекува без да я тъпчеш с токсини, тя го прави сравнително бързо, предвид предишния период, в който си я потискал с години.

 За мен най-здравословният и правилен начин на хранене е Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ). Какво представлява и защо да изберем точно този режим от всички възможни, ще разгледаме подробно в следващата статия:

Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) – интродукция

 

Leave a comment