Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)
– принципи (Част I)

Предимства на ВМ-НВХ пред другите режими на хранене
  • Поддържа постоянни нива на хормона инсулин.
  • Липса на газове и подуване на корема.
  • Ниски нива на кръвна захар.
  • Липса на сънливост след обилно хранене.
  • Изключително вкусно меню и голямо хранително разнообразие.
  • Вкарване на организма в натурален природен ритъм.
  • Използване на мазнините като основен енергиен източник.

Описание на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати
- Протеини

 Човешкото тяло разгражда храните до три основни макронутриента – протеини (белтъци), мазнини и въглехидрати. Основната функция на белтъците е да изграждат и поддържат мускулите (активното тегло).
Какво точно представляват протеините и защо е толкова важно да приемаме достатъчно количество?

 “Белтъците са основни градивни единици в клетъчните структури на живите организми. Основното, което следва да запомните, е тяхната роля в храненето ни – да помагат на човешкото тяло да се обновява, расте и развива.
 Пълноценното функциониране на човешкото тяло изисква консумация на определено количество аминокиселини всеки ден. Тях то си набавя, като смила белтъците в храната и усвоява аминокиселините, от които са изградени протеините. Ако количествата белтък в храната на човека са трайно занижени, тялото реагира със забавен растеж, загуба на мускулна и органна маса (самоизяжда се).”
– http://www.bb-team.org – Протеин (част първа)

 Може би най-грубата грешка, която допускат масата хора в хранителното си ежедневие е, че не приемат достатъчно дневно количество протеин. Когато тялото не получава нужната доза от ценния градивен материал за дълъг период от време, започва  бавно разграждане на активната мускулна маса. Това води до отпуснатост на тялото, липса на енергия, занижен имунитет и множество здравословни проблеми. Телешките супички, салатките с пилешко и колбасите не са пълноценен и достатъчен източник на белтъци. Животинските храни, от които трябва да си набавяме протеин и са със завършен аминопрофил са: мазно месо, яйца, риба и морски дарове и истинските млечни продукти (купешките от магазина не спадат към тази категория).

 От всички меса избягвайте пилешкото – то е най-бедно на витамини и минерали, заради краткия процес на отглеждане на пилетата. Наблъскани с хормони, те порастват за 30-40 дена и месото им няма необходимата нутриентна стойност. Свинското и телешкото са за предпочитане, въпреки че и там животните растат, хранени с много химия. Разликата идва от това, че големите животински организми са много по-сложни и не могат да израснат толкова бързо. Също така те изхвърлят значително по-голямо количество от подадените им химични субстанции, чрез работата на черния им дроб.

 Както казва Павел Цацулин: “Яденето на цели яйца е полезно поради две причини. Първата е, че яйцата са перфектен ресурс за увеличаване на силата и мускулната маса. Втората е, че се предодвратява раждането на пилетата.”

 От растителните храни, суровите ядки и различните видове семена са добри източници на протеин. Какви са нужните дневни количества белтъци и как точно се изчисляват ще разгледаме във следващите части на статията – Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) – принципи (Част II) и (Част III).

- Мазнини

 Мазнините са вторият по важност макронутриент, необходим за изграждането и здравословния растеж на тялото ни. Те са основният източник на енергия. В зората на еволюиралото си съществуване хората не са оцелявали, хранейки се с картофи, ориз или други въглехидрати. Тялото добива от 1 грам мазнина 9 килокалории енергия, за разлика от 1 грам въглехидрат, където количеството добита енергия е 4 килокалории. Не случайно, при калориен излишък, човешкият организъм складира енергия под формата на мазнина, а не под формата на въглехидрати (прости захари).

 “От друга страна мастните киселини са неполярни и могат да се складират в релативно обезводнени депа. За сметка на това въглехидратите са силно хидратирани – например, 1 грам гликоген се свързва с около 2 грама вода, което де факто прави 1,33 ккал/гр (4ккал/3гр). От там следва, че мазнините могат да са носител на над шест пъти по-голямо количество енергия. С други думи, ако тялото разчиташе на гликогена като единствен енергиен запас, вместо 5 кг. мазнини, трябваше да складира ~34 кг въглехидрати.”
– http://www.bb-team.org – Мазнини – за какво ни служат те?

 Човешкият организъм ползва мазнините за регулация на телесната температурата, за изграждането на здрави нокти, кожа и коса, както и за важни хормонални процеси. Животинските източници на полезни мазнини са: мазно месо, яйца, сланина, масло, мас, сметана, мазни сирена (саламурено сирене, гауда, кашкавал и т.н).

 Избягвайте да пържите, но ако все пак го правите използвайте само и единствено  животински мазнини (масло или мас). Аз лично, когато пържа свински врат или друго мазно месо, не използвам допълнителна мазнина – пържолите пускат достатъчно.  Животинските мазнини са най-издръжливи и за разлика от растителните не се окисляват (не стават канцерогенни) толкова лесно, когато бъдат подложени на термична обработка. Никога не пържете със зехтин, неслучайно в името му се съдържа думата студенопресован. Имате ли обикновено олио в кухнята си? Ако отговора е да, отворете шкафа, където го държите, извадете го и го изхвърлете в боклука. Никога повече не купувайте промишлен, отпадъчен продукт като храна. Ако наистина искате да го използвате за нещо полезно, можете да си смажете пантите на вратите преди да го хвърлите. Това не е шега.

 Носители на полезни растителни мазнини са: ядки, авокадо, зехтин и други типове студенопресовано олио (ленено, сусамено и т.н), фъстъчено масло, тахан. Пак ще повторя – яжте ги само в студено/сурово състояние, иначе въпросните продукти губят всички ценни качества и нутриенти, които притежават. Купуването на печени ядки за мен е безсмислено – давате пари за храна, която не ви носи нищо (дори и вкусова наслада – да, суровите са по-вкусни).

 Страхът от завишен холестерол, заради яденето на мазно е мит, който е развенчан отдавна от множество изследвания и медицински книги. За да не се впускам в детайли по темата ви препоръчвам да прочетете тази статия:
– http://www.bb-team.org – Митове в бодибилдинга: целите яйца и съдържанието им на холестерол
и да изгледате ето този документален филм:
– http://www.disclose.tv – The Great Cholesterol Coverup Documentary
а за истински невярващите ето и един 4 годишен, персонален експеримент:
– http://www.dietdoctor.com – Great Cholesterol Numbers After 4 Years on an Ultra-Strict LCHF Diet

 “Холестеролът присъства във месото, яйцата и сирената, защото той изгражда всяка една клетка от организма, стероидните хормони (тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол), участва в храносмилането, в усвояването на мастно разтворимите витамини и в много други важни процеси. Месото е изградено от клетки с холестерол, яйцето ще изгради клетки и хормони, млякото е храна, богата на градивен материал. Консумацията на храни богати на наситени мазнини и холестерол не води до повишаване нивата на холестерол в кръвта.”
– http://lichentrenior.com – Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ)

- Въглехидрати

 Въглехидратите са третият и последен по важност макронутриент в нашето тяло. Както обясних в предната статия (Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) – интродукция) те са високооктановото гориво за организма. Аз лично си набавям въглехидрати единствено от: банани, мед, истинско кисело мляко, зеленчуци и от суровите ядки. За да функционират нормално, тялото и мозъкът ни се нуждаят от нищожно количество въглехидрати на ден. Колко точно ще разгледаме подробно в:

Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) – принципи (Част II).

 

Leave a comment